4 reţete delicioase cu dovleac-de HALOWEEN



Supă-cremă de bostan

Ingrediente: doi dovleci mari, două cepe, 50 g de unt, patru roşii mari, pătrunjel verde, un morcov, o ţelină mică, sare şi piper.

Preparare: cepele curăţate se taie în două şi se toacă mărunt. Un dovleac se curăţă în interior cu ajutorul unei linguri. Cel de-al doilea dovleac se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Untul se topeşte într-o tigaie şi se căleşte în el dovleacul tăiat cubuleţe şi ceapa. Când ceapa devine transparentă, se ia tigaia de pe foc. Se crestează cu un cuţit fiecare roşie, se opăresc într-un vas mai mare cu apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se trec printr-o sită.

Se amestecă într-o oală roşiile pasate, cu morcovul şi ţelina curăţate şi tăiate mărunt, dovleacul şi ceapa, şi se pun pe foc cu 1,5 l de apă. Se lasă să fiarbă timp de 20 de minute la foc mic şi se adaugă sare şi piper. Se mixează legumele fierte împreună cu zeama în robotul de bucătărie şi se răstoarnă în dovleacul curăţat în interior.

Cu stafide şi cu brânză

Ingrediente: un dovleac mare, 500 g de brânză dulce, trei ouă, trei linguri de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, o linguriţă de esenţă de rom sau de vanilie, coaja rasă de la o portocală, 100 g de stafide.

Preparare: dovleacul se curăţă în interior. Se amestecă brânza cu gălbenuşurile, zahărul, esenţa, coaja de portocală şi stafidele, după care adaugaţi albuşurile bătute spumă la sfârşit, astfel încât compoziţia să fie mai pufoasă. Compoziţia se răstoarnă în dovleacul curăţat şi se dă la cuptor aproximativ 30 de minute.

Umpluţi cu orez

Ingrediente: doi dovlecei de mărime mică, o cană cu orez, două căni cu apă, o lingură de unt, o linguriţă de Delikat, 50 g seminţe de dovleac, sare.

Preparare: dovleceii se curăţă în interior. Apa se pune la fiert, cu sare, cu lingura de unt şi cu Delikatul. Când începe să fiarbă se adaugă orezul, se mai fierbe 10 minute amestecând continuu. Cu această compoziţie se umplu dovleceii şi se mai bagă la cuptor 10 minute.

Tartă de dovleac

Ingrediente pentru aluat: 220 g de făină, o linguriţă de sare, 110 ml de ulei, 60 ml de lapte;

Pentru umplutură: o cană mare de piure de dovleac, două ouă, 230 ml de lapte, 150 g de zahăr, o linguriţă de scorţişoară şi una de nucşoară.

Preparare: se amestecă făina cu sarea, separat se amestecă uleiul cu laptele. Se pune făina peste şi se mixează cu o spatulă de lemn până când aluatul se omogenizează. Se întinde compoziţia între două hârtii de copt şi se tapetează cu ea forma de tartă unsă cu unt şi pudrată cu făină astfel încât să aveţi şi margini. Pentru piureul de dovleac se foloseşte 1/2 dintr-un dovleac de două kg. Acesta se curăţă de sâmburi, apoi se taie bucăţele.

Într-o tavă, se pun feliile de dovleac cu coaja în jos şi se dau la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, timp de 30 de minute, până când dovleacul devine moale. Se desprinde coaja de pe dovleac şi se pisează miezul cu un blender. Aşa se obţine piureul de dovleac. Se bat cele două ouă, se pun piureul de dovleac, zahărul, celelalte condimentele şi laptele. Se toarnă compoziţia în forma de tartă tapetată cu aluat şi se dă la cuptor. Se decorează cu frişcă.

SURSA LIBERTATEA

2 comments:

mihaeladr said...

O reteta pe care o am de la o doamna din Israel:1kg si 1/2 de dovleac, 6 linguri nuca pisata, 1 cana zeama de portocala, 1/2 cana suc de ananas, 1 bucatica unt, 2 lingurite miere. Se mai adauga coaja rasa de la port., buc. de ananas, 2 plic zahar vanilat.Se pune amestecul intr-un vas de yena, se ad. nuca si se da la cuptor 10-15 min la 180 gr. Incearc-o.

Glennis said...

Delicious and versatile pumpkin. We eat a lot of it, mainly roasted or boiled as a vegetable.

Post a Comment